Mogelijke oorzaken van de volgende storingen in de werking van de hogedrukspuit:
een) als er vloeistofdruppels uit het spuitpistool lekken, middelen, dat de verfnaald los zit of dat er een vreemd voorwerp in de spuitmond is gekomen, waardoor het lekte;
B) als er lucht uit de zuiger ontsnapt, de pakkingbus zit te los; als het verder gaat na het aandraaien van de klier, de pakking is defect of ontbreekt;
C) het gesplitste spuitpatroon geeft dit aan, Het materiaal wordt te dun ingevoerd of de verstuivingsdruk is te hoog ingesteld;
D) de ovale vorm van de sproeistraal wordt dan gevormd, wanneer de luchtleiding of het onderdeel vuil is (vinger) de verf overhandigen;
e) als het materiaal in de tank schuimt, middelen, dat de luchtslang verstopt is of dat het luchtmondstuk niet volledig is vastgedraaid.
Bij een drukspuit wordt het te spuiten materiaal onder druk gezet in een tank 1-2 bars, materiaal in het pistool drukken;. Dan, materiaal dat wordt gespoten, gelijk aan hogedrukspuiten, het wordt fijn verneveld onder invloed van perslucht;.
Voordelen van spuiten vanuit een druktank.
Omdat het debiet van het materiaal in dit geval groter is dan bij een spuittoestel met een doorstroomtank of een zuigtank, ook de oppervlaktedekking van de spray kan veel hoger zijn. Anders, met minder mistvorming, betere spuitkwaliteit wordt bereikt.
Voor- en nadelen van airless spuitapparaat?
Voordelen::
1. Bij gebruik van een apparaat van het airless-type wordt een hoge oppervlakte-efficiëntie van spuiten verkregen.
2. Te spuiten materialen hoeven niet erg verdund te worden, daarom bedekken ze geverfde oppervlakken goed.
3. Mistvorming is minder intens. Omdat het materiaal niet zo veel verdund hoeft te worden, bevat minder oplosmiddelen, wat van groot belang is voor de bescherming van het milieu.
gebreken:
1. Het apparaat is vrij duur. In ruil voor hogere aanschafkosten wordt een hoge bedrijfsefficiëntie bereikt.
2. De kwaliteit van de aangebrachte verflaag met een airless apparaat is slechter dan met hogedrukspuiten. Watervlekken zijn gemakkelijk te vormen, vooral bij het schilderen van elementen met complexe profielen.
De oorzaken van de volgende storingen in airless-apparatuur::
een) geen douche – In een elektrisch aangedreven apparaat is het huidige netwerk onvoldoende beveiligd. Bij een verbrandingsmotor is de oorzaak een storing van de verbrandingsmotor (bijv. bougies zijn vuil of de brandstofleiding is verstopt).
B) geen aanzuiging van spuitmateriaal – Als de machine het materiaal niet opzuigt, middelen, dat het aanzuigfilter verstopt is of niet volledig in materiaal is ondergedompeld. Het kan ook zijn dat het oliepeil te laag is.
C) bij het spuiten neemt de druk snel af – Als de druk tijdens het spuiten snel afneemt, het mondstuk is te groot of de materiaalconsistentie is niet correct geselecteerd. Bij een pneumatische airless unit kan de oorzaak ook onvoldoende compressorcapaciteit zijn.
D) de materiaaltoevoerpomp vermindert de capaciteit en werkt ook met gesloten afsluiter – Als de pompcapaciteit afneemt, en de pomp blijft draaien nadat de afsluiter is gesloten, de oorzaak is schade aan het apparaat. Er is mogelijk een lek in het luchttoevoersysteem, defecte zuigerstang of versleten kleppen en afdichtingen.
e) in een apparaat van het pneumatische type werkt de pomp niet – Als de pomp in het pneumatische apparaat niet werkt:, de redenen kunnen heel verschillend zijn, bijv, luchttoevoerslang niet inbegrepen, compressor niet ingeschakeld; materiaalleidingen kunnen verstopt zijn, Verstopte afsluiter, filter of pistoolslang. Ook mogelijk, dat de bedieningselementen zijn vergrendeld.