De thermische isolatie-eigenschappen van de scheidingswanden worden gekenmerkt door de warmteoverdrachtscoëfficiënt, aangeduid met de letter U. Deze coëfficiënt bepaalt de hoeveelheid warmte die in de tijd door een m² scheidingswand stroomt 1 uur, wanneer het luchttemperatuurverschil aan beide zijden van deze partitie is 1 rang. Inverse van de warmteoverdrachtscoëfficiënt (HU) heet warmteoverdrachtsweerstand of thermische isolatie en is gemarkeerd met de letter R.
De thermische weerstand van een scheidingswand hangt af van de dikte en de thermische geleidbaarheidscoëfficiënt λ [met(mK)]. Omdat het wordt berekend met de formule R = d / λ [m²K/W], daarom, hoe kleiner de λcoëfficiënt, hoe groter de weerstand. Je kan ook zeggen, dat hoe groter de thermische weerstand, hoe effectiever scheidingswandisolatie en hoe warmer het huis.
De waarde van de thermische geleidbaarheidscoëfficiënt is de basisparameter die de thermische isolatielaag van een scheidingswand kenmerkt. Hoe kleiner de waarde ervan, hoe beter de isolatie van de scheidingswand. Het volumegewicht van het thermische isolatiemateriaal beïnvloedt de grootte van de thermische geleidbaarheidscoëfficiënt, omdat er een eenvoudige relatie is tussen deze parameters, tj. hoe lager het volumetrische gewicht, hoe lager de thermische geleidbaarheidscoëfficiënt, dat wil zeggen, hoe beter de thermische isolatie.
Warmte stroomt naar buiten via een slecht geïsoleerde schuine scheidingswand op de woonzolder
Een fragment van een dwarsdoorsnede van een scheidingswand met een grote hellingshoek van een woonzolder, geïsoleerd met spaanplaat (opperste). Grote warmteverliezen door een slecht geïsoleerd plat dak zijn zichtbaar: 1 – binnenplafond gips, 2 – suprema platen, 3 – dakspant, 4 – bekisting op spanten, 5 – winddicht, 6 – geschiedenis (jaar) varieerde, 7 – daklatten, 8 – overlappende tegel
Warmtestroom naar buiten door een scheidingswand met voldoende isolatie.
Weinig warmteoverdracht (vereenvoudigd diagram) door middel van een goed geïsoleerde schuine zolderscheiding. Thermische isolatie van minerale wolplaten, dik 15 cm, gelegen tussen de spanten: 1 – binnenplafond gips, 2 – suprema platen, 3 – isolatie met minerale wolplaten, 4 – dakspant, 5 – bekisting op spanten, 6 – winddicht, 7 – geschiedenis (jaar) varieerde, 8 – daklatten, 9 – overlappende tegel, 10 – geventileerde luchtspleet
Maximale waarden van de warmteoverdrachtscoëfficiënt voor muren, plafonds en platte daken staan in de tabellen. De maximale waarde van de U-waarde van het platte dak bij de buitentemperatuur t> 16° C is Umax ~ 0,30 [met(m2K)], daarom is de overeenkomstige minimumwaarde van de thermische weerstand van een geïsoleerd dak = 3,333 [(m2K)/W]. Deze waarden zijn gerelateerd aan de benodigde dikte van de thermische isolatielaag van het platte dak.