Voordelen van heet spuiten:
1) consistentie van het aangebrachte materiaal, geschikt om te spuiten, wordt verkregen met minder oplosmiddel;
2) omdat het materiaal minder oplosmiddel bevat, bedekt de behandelde oppervlakken beter, wat vooral opvalt in de hoeken;
3) voor heet spuiten is een lichte overdruk voldoende;
4) het uitvoeren van warmspuiten is bijzonder gunstig voor het milieu, doordat er relatief weinig stoffen worden verneveld en er minder bestanddelen uit het oplosmiddel verdampen;
5) omdat het materiaal dat wordt gespoten wordt verwarmd, droogt en hardt sneller uit, het verminderen van de kans op strepen.
Bij heet spuiten worden materialen verwarmd tot een temperatuur van 333 K (60° C) doen 353 K (80° C). Spuitmateriaal, het koelt slechts in geringe mate af van het spuitpistool naar het te spuiten oppervlak.
Twee manieren, waarmee de benodigde druk van het gespoten materiaal wordt verkregen bij hogedruk airless spuiten
Materiaaldruk spuiten, nodig bij hogedrukspuiten, kan als volgt worden verkregen::
1. In een hydraulisch type airless wordt het materiaal gecomprimeerd door een membraanpomp die wordt aangedreven door een elektrische of verbrandingsmotor.
2. In een airless apparaat van het pneumatische type wordt de druk van het materiaal verkregen door middel van een zuigerpomp die wordt aangedreven door perslucht. De verhouding tussen luchtdruk en materiaaldruk is in dit geval van 1:14 doen 1:70.
Bij het spuiten van vernis, de grootte van de mondstukopening van het airless-apparaat is: 0,23-0,48 mm.
Als het mondstuk verstopt raakt met vuil terwijl u spuit, dit is het geval bij een kogelsysteem (feedback) het kan 180 ° draaien en materiaal blijven invoeren.
Het elektrische spuitpistool werkt volgens het airless principe. De ingebouwde elektromotor comprimeert het materiaal tot druk 120-160 bars. De gaten in het mondstuk zijn formaat 0,3-1,5 mm. Het materiaal is verneveld, wanneer de druk sterk daalt na het verlaten van het mondstuk.