Voegmassa's (voegen) ze worden gebruikt om openingen tussen keramische tegels te vullen, stenen, glas enz..
Soorten voegmiddelen:
• Normale cementmortels – Droge cementmengsels, het wijzigen van additieven en vulstoffen. De textuur en toelaatbare breedte van de voeg zijn afhankelijk van het type vulmiddel dat wordt gebruikt. Door het gebruik van mineraalmeel in de mortel kan het worden aangebracht op smalle voegen met een glad oppervlak. Gemiddeld- of grof zand in de samenstelling van de mortel zorgt voor een bredere voeg met een ruwer oppervlak.
• Elastische cementmortels – cementmortels, verfijnd met polymeren die de flexibiliteit van de verbinding vergroten. Deze mortels bevatten fijnkorrelige minerale of synthetische vulstoffen die zorgen voor een lagere porositeit van de voeg. Ze zetten snel uit en zorgen voor een voeg die de vervorming van de tegels onder invloed van temperatuur vermindert. De voeg is vorstbestendig en waterdicht – mortels kunnen ook buiten worden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt op vloeren met vloerverwarming. Een speciaal type flexibele cementmortel zijn mortels om marmeren vloerbedekkingen aan te brengen.
• Epoxyverbindingen – Ze worden aangeboden in de vorm van tweecomponentenpreparaten, waarbij de ene component een chemisch resistente epoxyhars met vulstoffen is en de andere een verharder. De geharde verbinding heeft een hoge mechanische sterkte en is strak en bestand tegen alle chemicaliën die thuis worden gebruikt
• Siliconenmassa's, siliconen-acryl en acryl – Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van één-component kant-en-klare massa's die worden aangebracht vanuit speciale verpakkingen, cartridges genaamd. Ze zijn waterdicht en bestand tegen de vorming van schimmels en schimmels. Ze geven een flexibele voeg, die wordt gebruikt om gaten in muurhoeken op te vullen, op het verbindingspunt tussen de muur en de vloer en eventuele dilatatievoegen.
Op plaatsen blootgesteld aan mechanische schade worden massa's gebruikt die op plaatsen een hard oppervlak van de voeg geven, bij grote temperatuurverschillen en hoge luchtvochtigheid moeten flexibele verbindingen worden gebruikt. In bijkeukens en garages dienen strakke en chemisch resistente voegen te worden toegepast.De tegels moeten de mogelijkheid van vervorming hebben., daarom buiten – door temperatuurschommelingen, de voegen moeten breder zijn (min. 4 mm). De breedte van de voeg hangt ook af van de grootte van de tegels - voor grote tegels is een bredere voeg nodig. Aan de andere kant, door kleinere tegels in kamers te voegen, kun je een tapijt maken met smalle voegen.