Kunstmatige aggregaten worden verkregen uit warmtebehandelde rotsen en industrieel afval. Het gebruik van een bepaald type kunstmatig aggregaat hangt in grote mate af van de productie ervan in een bepaalde regio van het land.
Criteria voor de verdeling van kunstmatige aggregaten:
1. Vanwege het type steenmateriaal en de methode om het te verkrijgen:
• Aggregaten uit thermisch behandelde minerale grondstoffen: uitgezette klei, aluminoporiet Het meest gebruikte kunstmatige aggregaat is geëxpandeerde klei. De basisgrondstof voor de productie ervan is klei, die na de rijpingsperiode mechanisch wordt geplastificeerd en geplet. De zo verkregen korrels worden gebakken bij een temperatuur van 1200°C. Tijdens het bakproces nemen de korrels meerdere keren in volume toe, het creëren van een lichtgewicht aggregaat met bolvormige korrels en poreuze structuur. LECA is gescheiden in specifieke fracties (10-20 mm, 4-10 mm, 2-4 mm en 0-2 mm) op mechanische schermen. Afhankelijk van de factie 1 m3 geëxpandeerde klei weegt vanaf 350 doen 500 kg.
LECA wordt meestal gebruikt als thermische isolatie voor plafonds, platte daken, gewelven, fundering en keldermuren, vloeren op de grond, het. Het is een materiaal dat geschikt is voor de renovatie van plafonds en houten vloeren in historische gebouwen – tijdens de renovatie van het plafond kan het bestaande dak worden vervangen (klei mengsel, kaf en limoen, gelegen in de ruimte tussen de draagbalken) op een laag lichtere geëxpandeerde klei.
LECA wordt ook gebruikt om structurele elementen van lichtgewicht beton te maken (in de volksmond bekend als geëxpandeerd kleiaggregaat;) – blokken voor het plaatsen van dragende en scheidingswanden, plafond- en ventilatieblokken, lateien.
• Aggregaten van thermisch behandeld industrieel afval: Graal, leisteen graveren, aspoor, metallurgische puimsteen, slakken.
• Aggregaten van industrieel afval die geen aanvullende thermische behandeling hebben ondergaan: elporyt, hoogovenslakken, andere soorten metallurgische slakken, ovenslak, vliegas.
• Organische toeslagstoffen uit houtverwerkingsafval (zaagsel, turf, riet, koolzaad stro, kaf).
2. Door de korrelvorming:
• Fijn aggregaat – met een korreldiameter tot 4 mm.
• Grof aggregaat – over de korrelgrootte: 4-63 mm.
3. Vanwege de schijnbare dichtheid:
. Gewoon aggregaat – over dichtheid 1800 – 3000 kg/m³.
• Lichtgewicht aggregaat – met een dichtheid kleiner dan 1800 kg/m³.