Esthetiek bij het ontwerpen van energiezuinige gebouwen

Oplossingen voor energiezuinige gebouwen, en in het bijzonder voor gebouwen met de Passiefhuis-norm, ze zeggen niets over de esthetische canons volgens welke zo'n gebouw gebouwd moet worden. De richtlijnen voor energie-efficiëntie hebben invloed op de vorm van het gebouw, maar licht qua afwerking.

Vandaag zijn we getuige van een nieuwe revolutie in de architectuur, niet alleen bestaande uit de introductie van revolutionaire materialen en technologieën, maar ook het introduceren van nieuwe richtlijnen in het ontwerpproces, en dus nieuwe beperkingen. Het is vereist van het ontwerp:, dat hij bewust de problemen van de bouwfysica zou behandelen, energiebesparende problemen, of het gebruik van natuurlijke energiebronnen. Simulatieprocessen spelen een steeds belangrijkere rol in ontwerp, niet alleen simulaties in de derde dimensie, of simulatie van statische systemen, maar ook het simuleren van de interne omgeving van het gebouw. Het uiteindelijke ontwerp van vandaag is de resulterende waarde tussen de visie van de architect, en de eisen van de natuurkunde, of liever het resultaat van multidimensionale studies, waarin elk van de oplossingen wordt ondersteund door simulaties, berekeningen, vergelijkingen. De eeuwige orde moet worden omgekeerd! De esthetiek van hedendaagse architectuur is de harmonie van technologie!

De esthetiek van hedendaagse architectuur is het naast elkaar bestaan ​​van ruimte en technologie. De architect heeft dus een steeds moeilijkere taak: stel veel verschillende componenten samen, verzoen bouwspecialisten aan één tafel, installatie, energiebalans, gebouwbeheer; ecologie specialisten, economie en winstgevendheid, vertegenwoordigers van bedrijven die bouwelementen produceren – met hun beperkingen op massaproductie. Het ontwerpproces begint meer op een managementtheoretische taak te lijken dan op een subjectieve esthetische taak.