Hout en glas – De originele combinatie van beide materialen

Hout en glas vorstelijkGlas is altijd aanwezig geweest in de meubelbouw. Maar een fascinerende manier om glas met hout te combineren, getoond in de hier gepresenteerde projecten, is een echt meesterwerk – naast mijn eigen idee en vakmanschap.

Glas is een ongebruikelijk materiaal – vooral uitzonderlijk mooi. De glasplaten zijn transparant en hebben een afdruk, alsof ze helemaal niets wegen. Hun randen veroorzaken een breuk, lichtreflectie en verstrooiing. Vanwege zijn esthetische waarde is glas altijd als meubelelement gebruikt.

In onze projecten hebben we geprobeerd alle voordelen van glas naar voren te brengen en te benadrukken. De glasplaten die erin worden gebruikt, fungeren als planken. Naast de functie van de dragende elementen zijn het ook uiterst elegante decoratieve elementen – in het eerste project is het gestructureerd industrieel glas, met een U-vormig profiel, in het tweede voorstel, transparant glas met een dikte 8 mm, met geslepen randen. De verfijnde smaak van de gepresenteerde oplossingen is gebaseerd op de combinatie van materialen – de combinatie van hout en glas maakt, dat de planken er buitengewoon nobel en modern uitzien. Met zijn voordelen, het is meubilair!, die nergens te koop zijn, alleen voor doe-het-zelvers, voor zelfprestaties.

De glasplaten zijn eenvoudig te bestellen bij de glazenmaker, waar ze worden bijgesneden volgens de opgegeven afmetingen, en gemalen op aanvraag.

Het belangrijkste is om ze vast te maken. In het eerste project spelen aluminium buizen de rol van dragende elementen, ook een extra zijn, decoratief detail van een meubel. In het tweede voorstel zijn de ondersteunende elementen van de planken verborgen achter een multiplex hoes. Hun ophanging kon niet op een meer verfijnde manier worden ontworpen!

Altijd boren met een ring.
Bij het boren in een houten plank kan de onderkant van de plank vaak barsten. Vooral MDF-platen lopen gevaar, hoewel dit ook geldt voor alle andere materialen op houtbasis. Dit kan op een eenvoudige manier worden vermeden, het plaatsen van een stuk plank onder het materiaal op de boorplaats. Hierdoor zal de boor aan het einde van het boren niet in de lege ruimte terechtkomen.

Dankzij de universele freesmachine en vernis lijkt MDF-plaat op een stenen oppervlak. De planken van U-vormige glasprofielen worden heel eenvoudig op de aluminium buizen geplaatst. De kolom van het rek is op een interessante manier gerangschikt. Het uiterlijk, vergelijkbaar met het onregelmatige oppervlak van een steen, werd verkregen met de Fleckstone-spuitlak. Het kan een grijs of gekleurd gevlekt oppervlak zijn, niet perfect glad, maar een beetje ruw. De vorm van de rekkolom is gemaakt van dik MDF-plaat 19 mm. De voor- en bovenranden van de zijwanden van deze kolom zijn uitgesneden in de vorm van een onregelmatige lijn. Vervolgens werden tussenliggende elementen ertussen gelijmd, en vervolgens werden ze verder bewerkt met een universele freesmachine – tot het moment, toen ze op een gebroken steenrand begonnen te lijken.
We snijden de contouren van de zijwanden van de kolom grofweg uit met een decoupeerzaag. We verwerken de geassembleerde platen die met klemmen zijn vastgemaakt tegelijkertijd.
We boren gaten voor het bevestigen van buizen met een sednik-boor 25 mm. Een boorstandaard zorgt voor loodrechte randen. Teken de vorm van de tussenliggende elementen op het bord, we snijden ze in de juiste hoeken en lijmen ze. Bij het verlijmen van de tweede zijwand gebruiken we aluminium buizen als geleiders. De openingen van beide platen komen precies boven elkaar te liggen. We maken de imitatie van een steenbrekende rand met een universele freesmachine. De maximale freesdiepte is beperkt tot 15 mm. Na het primen (met groene verf) we bedekken de randen van de kolom met een glanzende, blanke lak, muren met speciale vernis.
Het rek kan gepositioneerd worden dankzij de brede stroken planken die met deuvels aan de muur zijn bevestigd 6,1 cm. Zet de ingebedde kolom vast met schroeven, door zijn zijmuren.