Injectie betonneren

Injectiebeton is in het land bekend onder de namen: "colcret", "Polcret" of "prepact - concret". De methode van uitvoering bestaat uit het vullen van de mal met een dik aggregaat dat het betonskelet vormt, dat wil zeggen, over de diameters 40 doen 80 mm, en vervolgens holtes in dit aggregaat injecteren met cementmortel.

Injectiebeton mag niet worden gebruikt in een kleisuspensie. De voordelen van de injectiemethode zijn::
— laag risico op segregatie van het betonmengsel en laag bindmiddelverlies door uitloging, omdat de snelheid van de waterstroom in het aggregaat onbeduidend is,
— het verkrijgen van praktisch homogeen beton,
— hoge uitvoeringsnauwkeurigheid van de bovenkant van de onderwaterconstructie op ontwerpniveau en slechts geringe onregelmatigheden van het bovenoppervlak van het beton.
Een interessant voorbeeld van de toepassing van injectiebeton is de constructie van de funderingen van de Yokohama-brug, waarvan een beschrijving te vinden is in het boek van A.. Jarominiak en anderen (1981).
De injectie-betonmethode wordt ook gebruikt bij de constructie van landstructuren, waar beton de niet-verstijfde wapening moet omringen, buizen of andere hulpstukken, en uit angst om ze te beschadigen, kan het storten en verdichten van de betonmix niet worden gebruikt.